Gå direkt till innehåll
Utmaningarna för glutenfri export lyftes när Förenklingsresan besökte Fria i Göteborg

Pressmeddelande -

Utmaningarna för glutenfri export lyftes när Förenklingsresan besökte Fria i Göteborg

Med i samtalen mellan myndigheterna och Fria Bröd var, från vänster Tim Brooks, avdelningschef Företag Tillväxtverket, Jeanine Holmgren Vd Fria Bröd AB, Stig Orustfjord Generaldirektör Livsmedelsverket, Martin Lundell, Vd Sveriges Bagare och konditorer, Leif Dennerberg Generaldirektör Jordbruksverket.

Det blev ett lyckat avslut för myndighetsturnén Förenklingsresan när de besökte exportsuccén Fria Bröd AB i Göteborg i fredags. Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket diskuterade tillsammans med Fria bland annat problemet med märkning av glutenfria produkter och bristen på utbildade bagare i Sverige.


Fria Bröd har gjort en omfattande resa inom området glutenfria färskfrysta bröd- och bageriprodukter sedan starten för 20 år sedan. Hela Frias sortiment både utvecklas och bakas i Västra Frölunda utanför Göteborg. Exporten ut till övriga europeiska marknaden har ökat med närmare hundra procent under de senaste åren och är en del av Frias framgång.

När de tre myndigheterna besökte Fria i fredags diskuterades bland annat hur man kan knyta banden till Europa för ökad export, effektivare kontroller och bristen på utbildade bagare i Sverige. Dessutom diskuterades problematiken kring EU:s allergimärkningar och vilka ämnen som bör ingå.

- För oss handlar Förenklingsresan om att få ett gott samarbete mellan myndigheter och företag. Jag ser fram emot fortsatt samarbete, tillsammans tror jag vi kan göra mycket, säger Jeanine Holmgren, Vd Fria Bröd AB.

Under hösten har Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket tillsammans åkt på en gemensam förenklingsresa till ett antal företag inom svensk livsmedelsindustri. Målet med Förenklingsresan är att finna konkreta förenklingar och förbättringar som kan göra skillnad för livsmedelsföretag. De deltagande myndigheterna tar med sig förslag och idéer de fått under besöket och kommer att ta fram en gemensam handlingsplan. Handlingsplanen kommer att vara klar i början av nästa år.

- Vi producerar bra livsmedel med hög kvalité i Sverige och jag ser stora möjligheter för en ökad export. Det är därför viktigt att vi gör det enkelt för företag att växa och sträcka sig utanför Sveriges gränser, säger Stig Orustfjord, generaldirektör för Livsmedelsverket.

För mer information kontakta: Fria Bröd: Kristian Medailleu, marknadschef, tfn: 031- 734 13 49, e-post: kristian.medailleu@fria.se Livsmedelsverket: Lukas Linné, pressekreterare, tfn: 018- 17 53 81, e-post: lukas.linne@slv.se

Ämnen

Kategorier


Fria Bröd AB är ett familjeägt bolag som utvecklar och tillverkar goda gluten- och mjölkfria bageriprodukter sedan 1996. Fria är marknadsledande i Norden inom fryst glutenfritt bröd. Denna position har uppnåtts genom att produkterna håller en jämn och hög kvalitet.
Många konsumenter berömmer smaken som "så gott som vanligt bröd". Frias produkter kan avnjutas av hela familjen och inte bara av de som är gluteninoleranta.
Produktionen sker i garanterad gluten- och mjölkfri miljö med en egentillverkad mjölmix för att kunna erbjuda högsta säkerhet och bästa smak och konsistens. Alla bröd är bakade utifrån recept som tagits fram av egen personal.
Produkterna fryses direkt efter bakning för att bibehålla den nygräddade smaken och den fina konsistensen.
Råvaror och färdiga produkter kontrolleras kontinuerligt i bageri och laboratorium.
Frias gluten- och mjölkfria bröd finns i hela Norden samt i ett flertal europeiska länder.

Kontakter

Patrik Hultman

Presskontakt Vd, Fria Bröd AB +46 (0)768 822 012