Gå direkt till innehåll
Första spadtaget för Frias kommande bageri. Från vänster i bild Patrik Hultman, Lena Adås, Gunnar Adås, Per Vorberg (Kommunstyrelsens ordförande Härryda kommun).
Första spadtaget för Frias kommande bageri. Från vänster i bild Patrik Hultman, Lena Adås, Gunnar Adås, Per Vorberg (Kommunstyrelsens ordförande Härryda kommun).

Pressmeddelande -

Nytt glutenfritt bageri ska bli ett av de mest moderna i Norden

Fria växer med nytt bageri. Med en toppmodern anläggning utanför Göteborg befäster företaget sin position som Nordens ledande producent av glutenfria bageriprodukter. Första halvåret 2022 invigs bageriet.

Det första spadtaget har tagits för Fria Bröds nya bageri i Bårhult utanför Göteborg. Därmed inleds ett nytt kapitel i företagets 25-åriga satsning på glutenfria, frysta bageriprodukter av högsta kvalitet. Det nya bageriet är på 7000 kvadratmeter och innebär bland annat att Fria, som redan idag är ledande i Norden, kan fördubbla sin produktionskapacitet, samt utveckla sitt kunderbjudande ytterligare.

– Två procent av befolkningen lider av celiaki, eller glutenintolerans. Vi vill att de ska kunna leva sina liv utan kompromisser. Ett bröd utan gluten ska smaka lika gott som ett bröd med gluten. Det är vår mission på Fria. Med vårt nya bageri kommer vi ett steg närmre den målsättningen, säger Frias VD, Patrik Hultman.

Tydligt miljöfokus

Fria måste i sin produktion hela tiden säkerställa att inget gluten förekommer i verksamheten. Det är den största skillnaden på ett glutenfritt och ett vanligt bageri. Den andra skillnaden är arbetet med att utveckla bakprocessen så att bröd, bullar och andra produkter får den eftersträvade smaken och konsistensen. Med det nya bageriet blir kontrollerna effektivare och bakprocessen mer innovativ. Även i miljöhänseende uppfyller den nya anläggningen högt ställda krav.

– De ugnar och kylkompressorer som vi använder skapar ett stort överskott på värme. Ett överskott som tas tillvara för att reducera anläggningens miljöpåverkan. Allt spill i produktionen tas också omhand och omvandlas till etanol som sedan kan användas som drivmedel, säger Patrik Hultman.

Det goda glutenfria livet

Det nya bageriet invigs under första halvåret 2022. Då kommer också företaget att lämna sina nuvarande lokaler i Västra Frölunda i Göteborg.

– Det är en fantastisk möjlighet att få skräddarsy en helt ny anläggning med all den kunskap och erfarenhet som vi har. Med det nya bageriet har vi kommit väldigt långt på vägen till det goda, glutenfria livet, säger Patrik Hultman

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Det som för över 25 år sedan började som en ren familjeangelägenhet har idag blivit ett ledande glutenfritt bageri i Norden inom frysta, glutenfria bageriprodukter. Varje dag ser vi till att vara ett glutenfritt bageri som ger alla som vill äta glutenfritt fler möjligheter att äta gott. Sortimentet omfattar allt från glutenfritt bröd och fikabröd till färdiglagat. Fria är ett glutenfritt bageri med visionen ”det goda glutenfria livet”. Efter den devisen fortsätter vi som glutenfritt bageri att jaga nya goda smaker.

Fria Bröd AB är ett familjeägt bolag som utvecklar och tillverkar goda glutenfria bageriprodukter sedan 1996. Fria är idag marknadsledande i Norden inom fryst glutenfritt bröd.

Kontakter

Patrik Hultman

Presskontakt Vd, Fria Bröd AB +46 (0)768 822 012