Gå direkt till innehåll
Fria vill förenkla livet för alla med celiaki

Pressmeddelande -

Fria vill förenkla livet för alla med celiaki

Under de senaste decennierna har celiaki gått från att vara en ovanlig sjukdom hos barn, till ett utbrett folkhälsoproblem. I syfte att sprida kunskapen om celiaki kommer Fria, Sveriges största producent av glutenfria bageriprodukter, att finns med såväl på mässan Mat för livet i Kista 25 - 26 november som på den Medicinska Riksstämman i Stockholm 30 november - 2 december.
Celiaki är en komplex sjukdom och underdiagnostiken stor. I samband med förra årets riksstämma tog Fria fram en broschyr i syfte att få läkare och vårdpersonal att uppmärksamma frågan.
I den broschyr Fria tagit fram i år vänder man sig istället till de personer som själva fått en diagnos.
– Har en person väl fått veta vad som är fel är övergången till ett liv utan gluten inte så komplicerad som många tror. De flesta upplever ju dessutom att de börjar må så mycket bättre, säger Anders Nilback, marknadschef på Fria.
Rätt diagnos och rätt behandling i form av glutenfri kost, innebär ofta en förbättrad livskvalitet för den drabbade. Dessutom innebär det att långtidsriskerna med obehandlad celiaki minskar, däribland benskörhet, försämrad fertilitet och försenad pubertet.
– Celiaki kan vara svår att upptäcka, men är enkel att behandla och numera smakar de glutenfria produkterna lika bra som vanliga, säger Lena Adås, som tillsammans med sin man Gunnar Adås grundade Fria 1996.
I Frias monter kommer besökarna att kunna provsmaka företagets produkter och få ta del av den nya broschyren ”Glutenfri – goda tips och råd för dig som lever med celiaki”. Broschyren kommer sedan även att delas ut av dietister och läkare.
– Vår målsättning med att finnas på Medicinska rikstämman är att öka kunskapen om celiaki i det föreskrivande ledet och sprida budskapet om hur lätt det är att övergå till en glutenfri kost, avslutar Anders Nilback.

Ämnen

Kategorier


Presskontakt:

Monika Agorelius, CloseUp PR, E: monika@closeup-pr.com, Mob: +44 (0)7785 71 21 86

Anders Nilback, 
Marknadschef Fria, E: anders.nilback@fria.se, T: +46 (0)31 734 13 30
, Dir: +46 (0)31 734 13 41, Mob: +46 (0)700 91 16 64

http://www.fria.se

http://www.facebook.com/FriaGlutenFreeFood

Företagsinfo:

Fria Bröd AB är ett familjeägt bolag som utvecklar och tillverkar goda gluten- och mjölkfria bageriprodukter sedan 1996. Fria är marknadsledande i Sverige och Norge inom glutenfritt bröd. Denna position har uppnåtts genom att produkterna håller en jämn och hög kvalitet. Produktionen sker i garanterad gluten- och mjölkfri miljö med en egentillverkad mjölmix för att kunna erbjuda högsta säkerhet och bästa smak och konsistens. Alla bröd är bakade utifrån recept som tagits fram av egen personal. Produkterna fryses direkt efter bakning för att bibehålla den nygräddade smaken och den fina konsistensen. Råvaror och färdiga produkter kontrolleras kontinuerligt i bageri och laboratorium.  Frias glutenfria bröd finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Belgien, Italien och Storbritannien.

Kontakter

Patrik Hultman

Presskontakt Vd, Fria Bröd AB +46 (0)768 822 012

Maria Alexandersson

Presskontakt Marknadschef +46 (0) 721-741582