Gå direkt till innehåll
Fria ökar kunskapen om celiaki på Medicinska Riksstämman

Pressmeddelande -

Fria ökar kunskapen om celiaki på Medicinska Riksstämman

Under de senaste decennierna har celiaki gått från att vara en ovanlig sjukdom hos barn, till ett utbrett folkhälsoproblem. I syfte att sprida kunskapen om celiaki kommer Fria, Sveriges största producent av glutenfria bageriprodukter, informera om celiaki på Medicinska Riksstämman i Göteborg den 1–3 december.

Celiaki är en komplex sjukdom. Långt ifrån alla drabbade har de klassiska besvären från mage och tarm, vilket bidrar till underdiagnostik och onödigt lidande. Den som får sjukdomen fastställd har i genomsnitt sökt vård i nio år innan han eller hon fått rätt diagnos. Flertalet drabbade får dock varken rätt diagnos eller behandling.

Fria har tagit fram en informationsbroschyr, Vilka av dina patienter har celiaki? i syfte att öka vårdens kunskaper om celiaki.

- I vårt arbete vill vi hjälpa alla med celiaki, vare sig de har fått diagnosen eller inte. Celiaki kan vara svår att upptäcka, men är enkel att behandla och numera smakar de glutenfria produkterna lika bra som vanliga, säger Lena Adås, som tillsammans med sin man Gunnar Adås grundade Fria 1996.

I Frias monter kommer besökarna att kunna provsmaka företagets produkter, stifta bekantskap med den egna dietisten Nanna Mossberg och få exemplar av den nya broschyren. I montern finns även Iréne Jonsson från Stockholms Läns Celiakiförening.

Rätt diagnos och rätt behandling i form av glutenfri kost, innebär en förbättrad livskvalitet för den drabbade. Dessutom innebär det att långtidsriskerna med obehandlad celiaki minskar, däribland benskörhet, försämrad fertilitet och försenad pubertet. Även risken för maligna mag-tarmsjukdomar minskar.

– Vår målsättning med att finnas på stämman är att öka kunskapen om celiaki och att behandlingen med glutenfria livsmedel innebär en enorm skillnad, säger Nanna Mossberg.

Ämnen

Kategorier


Presskontakt

Patrik Hultman

Presskontakt Vd, Fria Bröd AB +46 (0)768 822 012

Therese Arvidsjö

Presskontakt Marknads- och Utvecklingschef +46 (0)767 223 920